Egy természetes, gyógyító táplál-kozási módszer mely megszabadíthat sok bajtól, betegségtől, problémától.
Természetes életmód: vegetariánus táplálkozás.
Valószínűleg elsőre ez ijesztőnek hangzik. Természetesen ez nem kötelező és nem kötelez semmire. Mivel sok különböző vélemény és elképzelés alakult már ki erről és sok propaganda és ellenpropaganda folyik erről az életmódról és táplálkozási rendszerről ezért természetesen mindenkinek egyéni joga eldönteni, hogy mit választ magának, milyen életformát követ. Talán esetleg érdemes elgondolkodni azon, hogy ha valamit szinte erőszakkal és törvényekkel próbálnak belebeszélni az emberbe akkor az esetleg nem - e valamilyen érdekekhez fűződnek hatalmi és anyagi szempontból és nem az emberek egészségét és életét védik. Természetesen mindenki szabad akaratával edöntheti, hogy milyen életformát választ magának. Ez a lehetőség nem kötelező és nem kötelez semmire.
Barbara Parham "What's Wrong With Eating Meat?" című munkájának fordítása alapján, 1988 ban.
Oldalunkon és előadásainkon az alábbi kérdésekre adunk válaszokat:
1. A vegetariánus táplálkozás története.
2. Miért káros a húsevés.
3. Mik a veszélyei a húsevésnek.
4. Dehát őseink is hús ettek, nemde?
5. Dehát nem természetes, hogy az ember húst egyen?
a. A húsevők.
b. A fű és levélevők.
c. A gyümölcsevők.
d. Az emberlény.
6. A húsevők miért betegebbek és miért halnak meg hamarabb.
7. A vegetariánusok egészségesebbek mint a húsevők?
8. A vegetariánusok fizikálisan fittebbek mint a húsevők?
9. Elég táplálékhoz jutunk húsevés nélkül?
10. Van kapcsolat a húsevés és a világ éhezése között?
11. Nem ártani az élőlényeknek!
12. Mi az életerő princípium.
13. Néhány híres vegetariánus.
14. Én még szeretem a hús ízét. Mit tegyek?
-------------------------------
Első rész:
A vegetariánus táplálkozás története.
Az írott történelem kezdetétől azt találjuk, hogy a vegetárius diétát az emberiség természetes étrendjének tartották. A korai Görögök, Egyiptomiak és Héberek az embert gyümölcsevőként írták le. A régi Egyiptom bölcs papjai sohasem ettek húst. Számos nagy Görög bölcs - Platón, Szokratész, és Pütagórászt is beleszámítva - a vegetariánus étrend szószólói voltak. An Inka indiánok nagy kultúrája a vegetariánus étrenden alapult. Indiában Buddha arra ösztönözte tanítványait, hogy ne egyenek húst. A taoista szentek és bölcsek vegetariánusok voltak. A korai keresztények és Krisztus vegetariánus volt. A Biblia világosan kimondja: "Én Isten mondotta volt: adom néktek eledelül minden maghozó füveket, melyek a föld hátán vagynak és minden fának gyümölcsét." ( Genezis 1 : 29. ) Szent Pál Krisztus legnagyobb tanítványa a Rómaiakhoz írott levelében: "Jó húst nem enni..." ( 14 : 21. ) Újabban történészek az új testámentomhoz hasonló régi szövegeket fedeztek fel, melyek leírják Jézus életét és beszédeit. Ezek egyikében Jézus ezt mondja: "És az állat húsa az ember testében saját sírja lesz. Bizony mondom néktek, az aki öl, magát öli meg, és aki agyonvert állat húsát eszi, az a halál húsát eszi." ( The Essene Gospel of Peacs. ) India régi hindui mindig tiltották a húsevést. Az Iszlám szent könyv, a Korán tiltja "halott állatok vérét és húsát" megenni. Mohamed után az első kalifák egyike a legfőbb tanítványoknak ezt tanácsolta: "Ne tegyétek gyomrotok állatok sírjává." Ha áttekintjük a történelmet, számos bölcs és tanult nép elfogadta a vegetárius étrendet és másokat is erre ösztönzött. "Ekkor Dániel a felügyelőt kérte meg, akit az udvari emberek főnöke Dániel, Himanja, Misael és Azarja fölé rendelt: 'Csak tíz napig tégy próbát szolgáiddal! Adass nekünk főzeléket ételül és vizet italul! Akkor vedd szemügyre a mi arcunkat meg a királyi ételekből táplálkozó ifjak arcát. Aztán tégy szolgáiddal, ahogyan jónak látod.' - Halgatott is a tanácsukra és tíz napig próbára tette őket. Tíz nap múlva külsejükben csinosabbak és jobban tápláltnak látszottak, mint a többi ifjak, akik a királyi étkeket ettek." ( Dániel 1 : 11-15. )
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Második rész.
Miért káros a húsevés:
Rögtön azt a kérdést teszi fel az aki a vegetariánus étrendről hall: "Miért káros a húsevés? Emberek milliói teszik, miért hagyjam abba?" Nagyon alapos oka van annak, hogy miért előnyös húst nem enni. Nem érzelmi, hanem nagyon meggyőző tudományos érvek. Aki tanulmányozza ezeket, bizony kedve támadhat, hogy mindjárt megpróbálja a vegetariánus étrendet.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Harmadik rész.
Mik a veszélyei a húsevésnek:
A leginkább húson és zsíron élő Eszkimók gyorsan öregednek, átlagos életkoruk, életidejük 27 és fél év.A Kirgizek, akik főként húson élnek, hamar érnek és éppoly hamar, korán meg is halnak. Ritkán élik túl a negyvenedik évet. Ezzel ellentétben a nem húsevő kultúrákat kutató antropológusok a pakisztáni Hunza nép, a mexikói Otomi indián törzs és Délnyugat-Amerika bennszülött népeinek ragyogó egészségét és hosszú életét dokumentálták. Nem ritka ezen törzsekben a 110 éves és még idősebb egészséges, aktív egyénekre bukkanni. A világstatisztikák azt mutatják, hogy azon nemzeteknél, melyek legtöbb húst fogyasztják, legnagyobb számban fordul elő szívbaj, rák és más betegség és különböző országokban a vegetárius csoportoknál a legalacsonyabb a betegség előfordulása.
A húsevők miért betegebbek és miért halnak meg hamarabb?
A.) A MÉRGEZŐDÉS.
Közvetlenül az állat levágása előtt és a levágás alatt a megrémült állatban mély biokémiai változások mennek végbe. Toxikus melléktermékek árasztják el a testet, az egész szervezet fájdalom mérgei. Az Encyclopedya Britannica szerint - a húgysavat és más mérgező salakanyagokat is beleértve - testmérgek vannak jelen a vérben és a szövetekben. "A diófélékből, hüvelyesekből, ( lencse, borsó, stb... ) magvakbólés tejtermékekből nyert fehérje relatíve tisztábbnak mondható például a borjúhúsnál, mely 56% tisztátlan vizet tartalmaz."
Épp úgy, ahogy a testünk az intenzív félelemroham alatt megbetegszik, az állatok szervezete is veszélyes helyzetekben mélyreható biokémiai változásokon esik át. Például vérükben a hormonszint, speciálisan az adrenalin hormon mennyisége növekszik, mint az azoknál az állatoknál is tapasuztalható, akik az életben haladásukért harcolnak.Ez a nagymennyiségű hormon ben marad a húsban és megmérgezi az ember testszöveteit. Az Amerikai Táplálkozási Szövetség ( Nutrition Institute of America ) szerint "az állati tetem telítve van toxikus vérrel és más salak melléktermékkel. "
B.) RÁK.
Egy újabb 50.000 vegetariánusra ( hétnapos hetednapos vegetariánus adventistákra ) kiterjedő vizsgálat eredményei megrázták a rákkutatók világát. A tanulmány világosan mutatja, hogy ez a csoport meglepően kisebb rák előfordulást mutat. Azonos nemű és életkorú kontroll csoportokkal összehasonlítva minden rákféleség szignifikánsan kisebb mennyiségben fordul elő. Szignifikánsan hosszabb az adventisták várható átlag életkora is. Egy mormonokra vonatkozó újabb kutatás szerint ebben a csoportban a rákelőfordulás 50 %-kal alacsonyabb mint az átlag népességben. ( A Mormonok kevés húst esznek. ) Miért lesznek inkább rákosak a húsevők? AQz egyik ok lehet az a tény, hogy a több napos hús szürkés zöld, szürkés színű lesz. A húsipar megpróbálja úgy elleplezni ezt az elszineződést, hogy nitriteket, nitrátokat és más konzerválószereket ad hozzá. Ezek az anyagok a húsnak vöröses színt adnak, de az utóbbi években számos ezek közül karcinogénnek ( rákokozónak ) bizonyult. Dr. Villiam Lijinski, a Tenessee - i Oak Ridge National Laboratory kutatója mondja: "még a macskámnak sem adunk sohasem nitráttal színezett húst." Húsevő és vegetariánus Angolokon és Amerikaiakon összehasonlító bél baktérium vizsgálatokat végeztek és szignifikáns különbségeket találtak. A húsevők belében a baktériumok reakcióba lépnek az emésztőnedvekkel és olyan kemikáliák keletkeznek, melyek rákokozóként ismeretesek. Ezzel magyarázható, hogy Észak-Amerika és Nyugat-Európa húsevő területein előtérbe lép a rák, míg rendkívül ritka olyan vegetárius területeken, mint India. Az Egyesül Államokban pl. a bélrák a második legnagyobb formálya a ráknak ( csak a tüdőrák előzi meg ) és Skóciában, ahol 20 %-kal több borjúhúst esznek, mint Angliában, a világon a legnagyobb a rák előfordulás.